Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

Wijziging Regeling bodemkwaliteit per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit van kracht. Deze wijziging betreft alleen de aanwijzing van een aantal normdocumenten in Bijlage C van de Regeling. Hieronder is ook een aantal normdocumenten van SIKB.

  • Voor BRL SIKB 2000 wordt een nieuwe versie 7.0 (inclusief protocollen) aangewezen. Naast een vereenvoudiging van de protocollen (bundeling van eisen en verhoogde leesbaarheid), is een aantal praktijkpunten opgelost en is inhoudelijke aansluiting op de veranderde NEN-normen gevonden. Tevens is de beschrijving van de competenties van de medewerkers op één lijn gebracht met die in andere schema’s. Tot slot kan de nieuwe versie ook onder de Omgevingswet worden toegepast. Omdat deze nog niet in werking is getreden is een tijdelijk Wijzigingsblad uitgebracht om ook juridisch te kunnen werken met deze versie voorafgaand aan de Omgevingswet.
  • De huidige versie 6.0 van BRL SIKB 2000 kan worden toegepast tot 1 oktober 2024. Momenteel moet dit in combinatie met het vigerende Wijzigingsblad. Na inwerkingtreding van de Omgevingswet geldt (tot 1 oktober 2024) geldt een aangepaste versie van het Wijzigingsblad. Deze is reeds als voorpublicatie op onze site geplaatst.
  • Voor AS SIKB 2000 geldt dat aangesloten wordt op de nieuwe protocollen versie 7.0, zoals hiervoor zijn beschreven onder BRL SIKB 2000.
  • Bij BRL SIKB 11000 wordt een wijzigingsblad bij versie 3.0 van kracht. Belangrijkste wijzigingen is dat voor afdichting onder voorwaarden een vloeibaar afdichtingsmiddel wordt voorgeschreven, zoals grout en zwelklei (voorheen was dit alleen grout). Daarnaast is de mogelijkheid tot het toepassen van een alternatief circulatiemiddel toegestaan. Er is van de gelegenheid gebruik gemaakt om tevens een aantal tekstuele zaken aan te passen.
  • Voor AS SIKB 3000 en AP 04 zijn nieuwe versies van de protocollen uitgebracht. Hierin is o.a. de omgang met PFAS geregeld en is aangesloten op nieuwe NEN-normen op het gebied van analyses. Om de overgang transparant te maken, zijn er voor AS SIKB 3000 en AP04 documenten op de site geplaatst met daarin de verschillen met de voorgaande versie. Deze zijn alleen bedoeld als service voor de gebruikers. Voor formele toepassing geldt steeds de formele AS en AP en het formele protocol, in combinatie met het Wijzigingsblad.

Klik hier om naar de Richtlijnen en protocollen te gaan.

Voor een integrale weergave van de wijziging van de Regeling zie hier de publicatie.