Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

Voornemen tot intrekking AS SIKB 1000 – reactie gevraagd

Monsterneming voor partijkeuring is een werkzaamheid die op grond van het Besluit Bodemkwaliteit en de Regeling bodemkwaliteit onder erkenning moet plaatsvinden. Organisaties kunnen die erkenning aanvragen op grond van een certificaat conform de beoordelingsrichtlijn BRL SIKB 1000 óf op grond van een accreditatie op basis van het accreditatieschema AS SIKB 1000. Dit laatste is vooral bedoeld voor laboratoria en inspectie-instellingen.
Inmiddels wordt er al enige tijd geen gebruik gemaakt van het AS SIKB 1000. Daarbij zijn ook geen organisaties bekend die voornemens zijn dit schema (weer) te willen gebruiken. Dit afwegende tegen de administratieve lasten van onderhoud en beheer van het schema, is het Accreditatiecollege Bodembeheer voornemens om AS SIKB 1000 in te trekken. Daarbij neemt zij in overweging dat erkenning voor ‘Monsterneming voor partijkeuringen’ voor iedereen mogelijk blijft via een certificaat conform BRL SIKB 1000.
Het voornemen tot intrekking van AS SIKB 1000 ligt door middel van dit bericht ter consultatie.

U kunt hierop reageren tot 15 september 2023. Uw reactie – met onderbouwing – kunt u richten tot het Accreditatiecollege Bodembeheer, via info@sikb.nl.