Veengebieden leefbaar, veilig en betaalbaarOnlangs hielden het Platform Slappe Bodem en STOWA een Community of Practice-bijeenkomst over veenbodemdaling. Hierbij werd het nieuwe, vierjarige kennisprogramma ‘Klimaat, Water en Bodemdaling’ gepresenteerd. De deelnemende organisaties willen een strategie ontwikkelen om de veengebieden van Nederland leefbaar, veilig en betaalbaar te houden. Lees meer. NIEUW: Handleiding voor ontwerpen met IBC-bouwstoffenIBC bouwstoffen, niet-vormgegeven bouwstoffen die alleen mogen worden toegepast met isolatie-, beheers- en controle- (IBC) maatregelen, hebben een zeker risico voor de bodem in zich. Daarom wordt elk ontwerp met IBC voorgelegd aan de Advieskamers Bodembescherming. Globaal genomen lijkt de kwaliteit van de ontwerpen toe te nemen. Om het ontwerpen met IBC verder te stroomlijnen, brengt de Advieskamer begin 2017 een Handleiding ontwerpen IBC-werken uit. Lees meer. Baggerdepot IJsseloog nu ook open voor derden
Veenbodemdaling kost Nederland miljarden euro’sIn het stedelijk gebied verzakt de slappe bodem door fysieke belasting. De kosten voor schadeherstel en het frequent onderhoud aan de infrastructuur kunnen oplopen tot € 5,2 miljard tot het jaar 2050. Gericht beleid kan in de toekomst oplopende kosten voor overheden en particulieren voorkomen. Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in de studie ‘Dalende bodems, stijgende kosten’. Lees meer. Stijgend mijnwater bedreigt LimburgHuizen die verzakken en grondwater dat dreigt te vervuilen. Volgens de provincie Limburg zijn dat de gevolgen van de mijnbouw. Het verontreinigde mijnwater uit de kolenmijnen, dat niet meer wordt weggepompt, kruipt langzaam omhoog. Krijgt Limburg een probleem dat vergelijkbaar is met Groningen? Lees meer. Updates van datastandaardenOp 25 november jongstleden heeft het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden een update vastgesteld voor zowel SIKB0101 (versie 13.2), als SIKB0102 (versie 3.3). De geactualiseerde versies worden medio december gepubliceerd op de website van SIKB. Afvalverwerking in 2015: meer afval gestortDe hoeveelheden gecomposteerd/vergist gft-afval en verbrand restafval zijn in 2015 vrijwel gelijk gebleven aan het voorgaande jaar. De hoeveelheid gestort afval is met 6 procent gestegen. Dit blijkt uit de rapportage van de Werkgroep Afvalregistratie ‘Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2015’. Lees meer. Animatie toont nieuwste tool voor toezicht en handhaving:
|
Anticiperend op de Omgevingswet heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (NZKG) de Bodem-App ontwikkeld. De tool is succesvol in het opsporen van overtredingen met bodem, bagger en bouwstoffen, zo blijkt uit de testfase. De Omgevingsdienst NZKG heeft aangekondigd de Bodem-App uit te rollen richting 29 omgevingsdiensten, 23 waterschappen, 25 veiligheidsregio’s en de landelijke inspectiediensten. Nieuwsgierig naar de Bodem-App? Bekijk dan de animatie of mail naar jeroen.telder@odnzkg.nl. |
![]() |
Sondeerdata die wereldwijd verzameld worden bij bouwactiviteiten zijn goed bruikbaar voor kwantificering en voorspelling van bodemdaling. Dit laten onderzoekers van Deltares, TNO en Universiteit Utrecht zien in hun publicatie in Geophysical Research Letters. Voor veenrijke kustgebieden waarvan weinig data van de ondergrond beschikbaar zijn, is het gebruik van de standaard sondering (CPT) een uitkomst. Lees meer.
In het Interreg Europe project COCOON wordt het beleid uitgewerkt voor het beheer van gesloten en in gebruik zijnde stortplaatsen. Doel is beleidsinstrumenten te ontwikkelen en te integreren om duurzaam beheer van stortplaatsen mogelijk te maken. Op dit moment bestaat nog geen specifieke Europese wetgeving over beheer en valorisatie (opwaarderen) van stortplaatsen. Lees meer. |
![]() |
Rijkswaterstaat en 10 natuurorganisaties doen de komende 6 jaar gezamenlijk onderzoek naar de gevolgen voor de natuur van het opspuiten van zand ter bescherming van de Nederlandse kust. Daarvoor ondertekenden zij begin november een convenant tijdens het Zevende Nationaal Deltacongres in Apeldoorn. Jaarlijks bekijken de organisaties of en hoe de bevindingen kunnen worden toegepast om kustbescherming en natuurontwikkeling beter te combineren. Lees meer.
Rijkswaterstaat is gestart met de aanbesteding voor een sterkere en energieneutrale Afsluitdijk. De relevante documenten staan op Tenderned. Geïnteresseerde partijen kunnen zich daar aanmelden. De Afsluitdijk beschermt Nederland al meer dan 80 jaar tegen de zee, maar voldoet inmiddels niet meer aan de huidige normen voor waterveiligheid. Daarom moet de dijk worden versterkt. Ook moet meer overtollig water uit het IJsselmeer afgevoerd kunnen worden naar de Waddenzee. Lees meer.
19 jan 2017: | GEneraties Ondergronds (centraal in Nederland). Lees meer. |
7 feb 2017: | Kalibratiebijeenkomst Baggervolumebepalingen (Gouda). Lees meer. |
9 mrt 2017: | Bijeenkomst Platform Toezicht Bodem (Bunnik). |
15-19 mei 2017: | Geoweek 2017 (heel Nederland). Lees meer. |
21 sept 2017: | SIKB-jaarcongres (Ede). |
19 januari 2017: GEneraties Ondergronds
BodemBreed Forum presenteert het evenement GEneraties Ondergronds, in samenwerking met jong-professional netwerken JongSTRONG, Jong KNW en Jong Leefomgeving. Reserveer donderdag 19 januari alvast in je agenda, dan is dé kick-off van 2017 voor professionals die werken aan de bodem en ondergrond!
Met een gevarieerd gezelschap kijken we deze middag naar wat generaties werken in de ondergrond heeft opgeleverd. We stellen goede voornemens vast om te anticiperen op het werkveld van de toekomst. Natuurlijk sluiten we feestelijk af met een (nieuwjaars)borrel. Lees meer.
7 februari 2017: Kalibratiebijeenkomst Baggervolumebepalingen
Speciaal voor adviseurs houdt SIKB op 7 februari de Kalibratiebijeenkomst baggervolumebepalingen in Gouda. Uitwisseling van kennis is nodig omdat het bepalen van het baggervolume uit vele processtappen bestaat. Elke stap vergt kennis en ervaring. Bovendien bepaalt de wijze waarop je de stappen uitvoert in grote mate de uitkomst van de baggervolumebepaling. Kijk hier voor het voorlopige programma en om u aan te melden.
Vraag: Valt de opslag van bouwstoffen onder het Besluit bodemkwaliteit (Bbk)?
Antwoord: De opslag van bouwstoffen wordt niet gereguleerd door het Bbk. In art. 28 lid 1 Bbk is geregeld dat het verboden is om bouwstoffen voor toepassing in Nederland of handelsdoeleinden voor de Nederlandse markt voorhanden te hebben zonder dat aan de eisen van hoofdstuk 3 wordt voldaan. Bouwstoffen moeten altijd, dus ook als deze in opslag liggen, aan de kwaliteitseisen voldoen. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden van opslag, namelijk: kortdurend en regulier. Lees meer.
Als u liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik hier.