Kennis van kwaliteit in bodem en archeologie

Nieuwe versie BRL SIKB 7500 (“Bewerken van verontreinigde grond en baggerspecie”)

Het Centraal College van Deskundigen Bodembeheer heeft een nieuwe versie vastgesteld van de beoordelingsrichtlijn BRL SIKB 7500 “Bewerken van verontreinigde grond en baggerspecie” (versie 4.0). Dit is gebeurd op verzoek van de Raad voor Accreditatie die
nieuwe regels heeft vastgesteld waaraan BRL-en moeten voldoen.

Versie 4.0 van BRL SIKB 7500

Met de aanpassing voldoet BRL SIKB 7500 aan de actuele regels voor certificatieschema”s. De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd:

  • opnemen van de verplichtingen rond functie- en taakomschrijvingen en competentie-eisen voor personeel. Het gaat om het personeel dat betrokken is bij het proces van acceptatie van verontreinigde grond tot uitkeuring van eind- en restproducten (par. 3.6). Ook de wijze waarop dat is geborgd moet zijn beschreven;
  • opnemen van eisen tot het uitvoeren van interne audits (par. 3.12);
  • verdere uitwerking van de wijze waarop de beoordeling van de (techniek- en installatiegebonden) mogelijkheden van bewerking dient plaats te vinden. In dit verband is thans een risico-analyse en borging van de juiste procesinstellingen voorgeschreven (par. 3.13);
  • enkele (deels )redactionele aanpassingen in hoofdstuk 4 van de BRL, waarin de eisen aan de certificatie-instellingen zijn beschreven.

Versie 4.0 van protocol 7510

Niet alleen de BRL is gewijzigd, ook protocol 7510 is aangepast. De aanpassingen zijn vooral doorgevoerd naar aanleiding van praktijkvragen, onder meer over certificaatafgifte bij het ontbreken van een omgevingsvergunning (par. 6.2) en over de basisgegevens die bij vooracceptatie van een partij worden gebruikt (par. 6.3.2).

Protocol 7511 is niet aangepast.

Meer informatie

Klik hier voor de nieuwe versies van BRL SIKB 7500 en protocol 7510. Ook is hier een compleet overzicht van de doorgevoerde wijzigingen en de achtergrond daarvan opgenomen.

Invoering in 2015

Per 1 januari 2015 zal versie 4.0 van BRL SIKB 7500 zijn opgenomen in de Regeling Bodemkwaliteit (Rbk). Dit geldt ook voor de nieuwe versie van protocol 7510. Dit betekent dat certificaathouders vanaf die datum op basis van de nieuwe versie kunnen worden erkend, mits een certificaat voor die nieuwe versie is verleend en aansluitend e.e.a. is verwerkt in de erkenning.

In de periode tot 1 januari 2015 kunnen de wijzigingen met de nieuwe BRL en protocol wel alvast bij de certificaathouders en certificatie-instellingen worden doorgevoerd. Ook is certificatie op basis van de nieuwe versie van BRL SIKB 7500 vóór 1 januari 2015 op zich vanuit de regelgeving niet uitgesloten, mits de certificatie-instelling beschikt over een accreditatie van de Raad voor Accreditatie.

Certificaathouders wordt in overweging gegeven om -in overleg met hun certificatie-instelling- na te gaan of de eerstvolgende reguliere opvolgingsaudit (op basis van de versies 3.1.1 van BRL SIKB 7500 en protocol 7510) kan worden gebruikt voor toetsing van de vereisten uit de nieuwe versies van BRL SIKB 7500 en protocol 7510. Hiermee wordt een soepele overgang vereenvoudigd.

Zoals te doen gebruikelijk is ook voor het invoeren van de nieuwe versie in een overgangstermijn voorzien. In de wijziging van de Rbk zal worden opgenomen dat het tot 1 januari 2016 is toegestaan de “oude” versies van BRL SIKB 7500 en protocol 7510 te gebruiken

Accreditatie van de certificatie instelling

Op 27 februari 2014 hebben we bericht dat de accreditatie van de certificatie-instellingen voor BRL 7500 was opgeschort. Nu de BRL is geactualiseerd kan ook deze schorsing worden beëindigd.